Legionella & COVID-19

In een ongewone tijd waar veel aandacht gaat naar de preventie van een infectie met het coronavirus (COVID-19), blijft het ook belangrijk de aandacht te behouden in het voorkomen van een Legionella besmetting.

COVID-19 is een virus dat aanleiding kan geven tot ernstige respiratoire infecties.
Legionella is een bacterie die aanleiding kan geven tot ernstige respiratoire infecties.

Personen besmet met COVID-19 kunnen meer vatbaar zijn voor een Legionella besmetting of omgekeerd.
Het is daarom heel belangrijk om blijvend maatregelen te treffen ter preventie van infecties door COVID-19 en Legionella

In een periode van ongewone drukte, willen we jullie vragen de controle- en preventieve maatregelen beschreven in het beheersplan goed te blijven opvolgen.

  • Periodiek spoelen van alle tappunten
  • Temperatuur opvolging KW & WW
  • Ontkalken van douchekoppen
  • ….

In gebouwen die de deuren hebben moeten sluiten blijft het water langdurig stil staan in de leidingen.
Het wordt sterk aanbevolen om de leidingen, één week voor de bedrijfsactiviteit opnieuw wordt opgenomen, veelvuldig te spoelen met zowel koud- als warmwater (BBT 2017: “x3 totale leidinginhoud”).
Kort hierna kan een staalname op cruciale stappunten uitwijzen of het risico op Legionella beheerst is of niet.

Naar veiligheid van de gebruiker en werklast van het personeel toe, overweeg om op die plaatsen die vorig jaar Legionella positief waren, een anti-Legionella filter te monteren.
Een anti-Legionella filter levert veiligheid voor 62 dagen, voldoende lang om de periode van de corona virus te overbruggen.
Deze filters bevatten een gepatenteerde technologie om bij een maaswijdte van 0,1 µm een langdurig stabiel debiet te blijven garanderen, welke in de VS en Canada bekroond werd tot meest innoverende technologie van 2018 voor preventie van infectieziekten.